Sinds 2012 gebruiken we onze positie bij besluitvormers en lokale overheden om invloed uit te oefenen op het gebied van open banking. De implementatie van nieuwe regelgevingen is geen eenvoudige taak en bij Tink zien wij het als ons doel om dit eenvoudiger te maken voor de consument. Tink is van mening dat de financiële sector consumenten moet helpen services te vinden die het best aansluiten op persoonlijke behoeften. En als het gaat om regelgeving, zoals bij PSD2, zijn de uitdagingen groot.
Tink is een van de weinige Third Party Providers (TPP) die met beleidsmakers en regelgevers op Europees niveau samenwerkt. Naast het bieden van een perspectief van een derde partij en het behartigen van de consumentenbelangen, hebben we ook onze ervaring en technische expertise gedeeld over actuele onderwerpen die gerelateerd zijn aan de de technische reguleringsnormen (ofwel RTS) als aanvulling van PSD2.
Dit is een geheel nieuw terrein voor financiële autoriteiten, wetgevers, banken en derden zoals wij. Een breed draagvlak in de gehele industrie is nodig om vooruitgang te boeken. Er is nog veel werk te doen, maar de eerste signalen zijn veelbelovend.
Open banking staat voor een grote uitdaging. Niet alleen vanwege verwarring rondom de invoering van de wetgeving, maar vooral vanwege verwarring rondom de uitvoering van de wetgeving op technologisch gebied.
Daarom heeft Tink de Europese wetgevers geholpen overeenstemming te vinden bij het definiëren en verduidelijken van de PSD2-richtlijnen die rekeninginformatiediensten (ofwel AIS) en betaalinitiatiediensten (ofwel PIS) reguleert. Hiervoor hebben we ons shock duo naar Brussel gestuurd.
Een van hen is onze Executive Advisor for Public Affairs, Ralf Ohlhausen. Hij is al decennialang leider in de betaalsector, lid van de Euro Retail Payments Board van de Europese Centrale Bank (ECB) en vice-president van de Europese vereniging van de TPPs (ETPPA).
Hij wordt vergezeld door Tomas Prochazka, onze Product Vice President, tevens lid van de API PSD2-werkgroep van de Europese Bankautoriteit (EBA), om de belangen van partijen als Tink te behartigen. Tomas kent de technische aspecten van PSD2 tot in de diepste details.
Zij hebben regelmatig overleg gevoerd met de EBA, de Europese Commissie, parlementsleden, de ECB en alle bankverenigingen, om te helpen bij het gladstrijken van de plooien en een oplossing voor de industrie te bedenken. Ralf is ook lid van bijna alle werkgroepen in Europa die zich inzetten voor de verbetering van open bankingdiensten voor consumenten.
Dit alles bracht zeer moeilijke gesprekken met zich mee, maar de inspanningen betaalden zich wel degelijk uit toen werd gemerkt welke impact open bankieren kan hebben op de financiële industrie.
Tink neemt onduidelijkheden weg: hoe moeten API's eruitzien? Hoe kunnen we de veiligheid garanderen? Wat betekent een slechte gebruikerservaring en wat kan worden beschouwd als een obstakel voor de consument? Hoe kunnen deze barrières worden weggenomen?
Onze technische experts doen onderzoek, geven inzicht in de uitdagingen en doen aanbevelingen voor wat er gedaan kan worden om uitdagingen aan te pakken.
Ons werk bij het evalueren van API's heeft ook de aandacht getrokken van de nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de uitvoering van PSD2 in landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben mede door de invloed van Tink meer flexibiliteit gegeven rond de implementatiedeadline.
We hebben aanbevelingen gedaan aan alle nationale autoriteiten om dit voorbeeld te volgen, flexibiliteit bij de PSD2-deadline te waarborgen en ervoor te zorgen dat API's voldoende stabiel en functioneel worden voordat ze in aanmerking komen voor fallback vrijstellingen.
Onze jarenlange ervaring in het ontwikkelen van technologieën om nieuwe financiële diensten voor Europese klanten te creëren, heeft ons in een unieke positie gebracht. We hebben een krachtige stem en er wordt naar ons geluisterd. Wij gebruiken onze positie om onze standpunten kenbaar te maken aan beleidsmakers en om de belangen van derden, onze klanten en (naar onze mening) de gehele industrie, vooruit te helpen.
Wij hebben het voortouw genomen in deze beweging, in de hoop het verschil te maken en bij te dragen aan de verwezenlijking van open banking. Wij denken dat de kansen die zich aandienen de uitdagingen meer dan waard zijn. Veranderingen komen niet vanzelf.
De technologieën en diensten die momenteel beschikbaar zijn, zijn volledig nieuw in de context van het traditionele bankwezen. Ze roepen natuurlijk veel vragen op, met name op het gebied van veiligheid. Twee eeuwen geleden zou men nooit een bank of instelling vertrouwen met hun spaargeld of andere financiële eigendommen, het was veel veiliger om de bankbiljetten thuis in je matras te bewaren.
Maar tijden zijn veranderd en de verwachtingen van de consument ook. Open banking technologieën bieden enorm veel mogelijkheden om aan deze vraag te voldoen. Consumenten willen en verdienen een betere, volledig gepersonaliseerde dienstverlening en het wordt tijd dat de industrie aan deze verwachtingen gaat voldoen.
Wij zullen deze visie blijven verdedigen totdat deze werkelijkheid wordt. Wij staan te springen om te werken en van deze disruptie samen een waardevolle verandering te maken in onze industrie.
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over hoe we samen de toekomst van open banking kunnen opbouwen. We gaan graag in gesprek.